Syarat Yang Ke-3 by akuorgbiasa

Syarat Yang Ke-3 by akuorgbiasa from  in  category
Read using
(price excluding 0% GST)
Author: akuorgbiasa
ISBN: 9789671753729
File Size: 17.26 MB
Format: EPUB (e-book)
DRM: Applied (Requires eSentral Reader App)
(price excluding 0% GST)

Synopsis

Perjalanan hidup seorang Nur Batrisya atau Syasya tak seindah yang dibayangkan. Akibat terdesak ingin menyelamatkan nyawa adik tercinta, dia memilih untuk menjual maruah diri. Dia tahu pekerjaan itu berdosa dan hina tetapi dia rasa itu sahaja cara yang dia ada kerana baginya Tuhan telah mengabaikannya. “Some time ago, just like you, I was a believer too. I prayed to God to make our life better. But somehow, I don’t understand why, God never listens to my prayer.” Orang Islam yang sepatutnya menjadi saudara di sekelilingnya hanya pandai melabel dan menghukum tanpa peduli apa yang dia sedang rasa dan alami. This is my life. Syasya’s life. And God, Muslims, don’t give a damn of what I need to go through in my life. So why bother trying so hard impressing them? Hafiz Shauqi, seorang lelaki yang sempurna. Dia punya rupa, harta dan juga bijaksana. Cuma satu yang kurang dalam hidupnya. Pegangan agama. Islam hanya sekadar nama, namun hidupnya bergelumang dosa. Putusnya pertunangan dengan Basyirah, gadis yang dipuja membuat kehidupan Hafiz Shauqi terasa kosong dan tak tentu arah. Kemalangan di satu malam, membuatkan kehidupan sempurna seorang Hafiz Shauqi berubah seratus lapan puluh darjah. Dan dia terus berputus asa dengan kehidupan. Ke Kota London, dua insan ini membawa hati yang luka dan di sini kisah mereka bermula. Pertama kali bertemu, hati kedua-duanya dah ditamu satu rasa. Namun, masing-masing punya rahsia silam sendiri yang mahu dikuburkan. Lalu wujudlah syarat yang ke-3. “Syarat ketiga?” “Syarat ketiga...” dia berhenti dan menolak badannya ke hadapan sedikit menghampirkan jarak antara mereka, “..don’t.ever.fall.in.love.with.me, Makcik.” Mampukah Syasya dan Hafiz patuh pada syarat yang ke-3?

Reviews

Syarat Yang Ke-3
by Nina Nawawi on June 11, 2020

Tahniah AOB...

Absolutely the best.
by fiona salleh on June 11, 2020

Best sangat best..! xtau nak ckap apa. kita manusia mmg xlari dri buat salah, ada masa silam masing2. Good job AOB.. the best author ever!

SYK3
by Ain Zura on June 11, 2020

Tahniah

Syarat yang ke-3
by krazykikikiari on June 11, 2020

Another great story akak! Kawan baik kepada hero dan heroin "Kerana Kau Hawa Ku" bertemu jodoh dengan watak antagonis dari story "The Bad Boy's Girlfriend"... maka jadilah Syarat yang ke-3. hahahaha. Banyak pengajaran dan social critic yang ada dalam story ne, something yang kadang2 kita sendiri tak sedar ada dalam masyarakat Melayu. Tahniah akak! Review lebih detail menyusul kemudian. haha

Syarat Yang Ke-3
by NOR HAFIZAH BINTI RAMLI on June 12, 2020

best..berbaloi beli..mcm perasaan ada bila baca, ada best, jelik, sedih, marah...btw terbaik la...teruskan menulis..ni karya kedua penulis yang saya beli...jhn menilai masa lalu orang lain kelak nanti mungkin dia akan jadi lebih baik dari kita.

SYARAT YANG KE3
by WAN NUR SYAZA on June 12, 2020

thb memula tak nak baca sbb i hate hafiz tp omg AOB mmg terbaik! AOB never failed to make a good story! Serius story yg penuh dengan pengajaran. Tak tahu la berapa kali nangis . Dr benci terus suka hafiz ni. And make me realize that everyone deserves second chance! Love love the story. Congrats writer! Keep on writing ????

syk3
by Myrah Amirah on June 12, 2020

aob tak kan mengecewakan. lots of love

SYK3
by Syu on June 12, 2020

Dlm byk byk yg ditekan kan dlm ebook ni.. ape yg dpt sy katakan, Kehidupan adalah satu anugerah daripada Allah dan ketentuannya adalah yang terbaik. Sy sgt tersentuh part hafiz mimpi sblm dpt hidayah tu, part dia mengongoi nagis dgn mummy dia.. dgn sy sy skali nagis :sob: dan sungguh lah Hidayah tu milik Allah. Syukur sgt sya kembali ke pangkal jalan dan sgt tabah sorang2 di bumi ausie n london. Kawan yang baik tu akan cuba tarik kita ke syurga, bukan neraka. Sy syg sgt friendship sya n zahra.. sgt manis.. sy rase sy jatuh cinta byk kali juga dgn zahra huhu. You guys should buy SYk3.. Sangat deep & menyentuh perasaan. Well done AOB sy mmg suke karya awak.. sgt berbaloi dgn rm22+ ni.. I giggled, I laughed and I cried THEN I smiled. It's amazing how one story can elicit so many different expressions/emotions out of me! I think I can reread it a million times without getting bored. oh ye sediakan tissue ya.. byk jugak part bikin air mata tumpah.. arggg sy dah rindu #naqibxzahra eh #hafizsya

habis Dah, :(
by Nur Atikah Binti Mat Rusni on June 14, 2020

the best cik author kalau boleh rate banyak kali 10 kali pun tak cukup huhuhuhu tak puas rasa baca.. my fav couple at the moment!

SYARAT YG KE 3
by latipah ahmad on June 15, 2020

Best sangat....must read

best
by Nor Aslin Syazwani on June 16, 2020

hi AOB ai allsss suka betullah citer you ni ahahahahahah... citer adam dgn dija tu macam boleh buat sebuah je ahahahahahah macam best ahahahaha...

Of Course la Best..
by anafati on June 16, 2020

Tak pernah mengecewakan baca cerita writer ni..Sape yg baca citer ni wajib baca jugak Kerna Kau Hawaku dan Bad Boy's Girlfriend..sbb nnt baru korang tau kisah kawan2 dorg ni dan sebaliknya..selamat membaca!

SYK3
by shazwani on June 17, 2020

BEST...BEST...BEST...Tak pernah mengecewakan naskah AOB...dah baca SYK3 repeat balik The Bad Boy's Girlfriend dan Kerana Kau Hawaku...

syarat ke 3
by Siti salwa binti zainal abidin on June 17, 2020

best sgt dpat baca syarat ke 3.cukup dgn rencah rentetan kehidupan hafiz dan sha dan memulakan penghijrahan baru dgn bantuan adam, zahra dan naqib.sampai ke tamat kita senyum ja baca. tak bosan. ????

x rugi beliii
by Siti Rahman on June 17, 2020

bila AOB announce dlm wattpad cite ni akak di bukukan...wahhhhh memang x sabar nak baca.cerita yg x klise.walaupn hero anak org kaya..tapi bukan typical hero.hero ni kira yg bnyk kekurangan.banyak pengajaran boleh diambil dlm cerita ni.yg penting..jgn mudah menilai seseorang...suka sgt dgn syasya..wlpn call girl...tp still ada pendirian n maruah...bestttt...sedih ada,lawak ada,manis ada,cukup rencah la org kata

Syarat Yang ke-3
by norashimah ali on June 18, 2020

pelulisam AOB kali ni memang lain dr sebelum2 ni.. kali ni byk kritikan masyarakat yg nyata. menilai manusia membabi buta memang yg terjadi dlm masyarakat kita.. merasa lebih baik dari org lain dan menjatuhkan hukum seolah kita hakim d akhirat.. AOB kali ni memang btl2 buat research, byk maksud hadis2 yg bole kita belajar.. worth to read la utk sy yg cetel ilmu ni.. hope ada sequel sebab rasa cpt sangat habis crta ni ????.. tasyabar jg utk nantikan crta lain dr AOB.. love to d moon n back like always ????

Tak Pernah Tak Best!
by Mazlen binti Mohamad on June 19, 2020

Hallooooo...punya la lama nak abiskan baca gara2 busy yaamaatttt..!!! Asal baca nangis asal nangis baca..hehe..! Mcm biasa mmg x sah kalau x sedih hoi..Bab2 tambahan yg ada compare dgn yg pernah baca di whatpadd mmg rencah yg melazatkan lagi cerita... Tahniah...banyak pengisian dan pengajaran! Manuasia tak ada yg sempurna..

Syarat yang ke 3
by farradilla on June 29, 2020

Addictive..love it..2nd time baca karya AOB, selepas Aku Ada.Dah lama x enjoy feeling mcm ni..stay smpai larut malam sbb nak abiskan.Everyone had their own secret and history. Truth hurts. But life gots to move on n In sha Allah there's light at the end of tunnel.Yes..Allah bagi apa kita perlu dan bukan apa yang kita mahu.

Test Review
by Bella Ismail on July 06, 2020

Awesome book. Value for money.

Congrates...
by Morina Mohd Gaus on July 10, 2020

Tahinah aob... tak pernah menghampakan. Like it.

love it
by siti mariam sani on September 12, 2020

love it love it love it love it

Write your review

Recommended